Tüp mide ameliyatı



Tüp mide ameliyatında amaç mide hacminin küçültülmesi,  açlık hissini yaratan grelin hormonunun salgılandığı mide kısmının çıkartılması ve bu sayede kişinin normal miktarlarda beslenmesinin sağlanmasıdır. 

Normalde 1500-2000 ml olan mide hacmi tüp mide ameliyatı ile 80-120 ml hacme düşürülmektedir. Tüp mide ameliyatından sonra 1-2 yıl içinde istenmeyen kiloların yaklaşık %60'ının verildiği gözlenmiştir. Kaybedilen kilo miktarı yani başarı oranı kimi hastalarda fazla kiloların tümüne kadar çıkabilmektedir. 

Bu işlem ile mide bir tüp haline getirilir. Midenin büyük kısmı ameliyat sırasında çıkartılır. Grelin hormonu salgılayan kısım da çıktığından açlık hissi çok azalır ve bu sayede hasta kilo kaybeder. 

Kişi yemek yediği zaman da az miktar yemekle doygunluk hisseder. Burada hemen şu akla gelir: Acaba kişi bu ameliyattan sonra vücut için alması gereken gıdaları alamazsa ne olur? Yani vücudun üretemediği vitamin gibi gerekli gıdaların alınamaması durumunda ne olur? İşte tam burada diyetisyen ile iletişim önem kazanır. Çünkü diyetisyen tarafından ayarlanan diyet ile bu eksiklik hemen hiç gözlenmez. Ancak yine de yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak bazı vitamin ve mineral desteklerinin hekim tarafından verilmesi gerekebilir. 

Tüp mide ameliyatı ülkemizde ve dünyada en fazla yapılan obezite cerrahisi ameliyatıdır. Bu ameliyat karından 4-5 delik açılarak kapalı yöntem (laparoskopi) ile gerçekleştirilir. 


Benzer Konular

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve bakım 

Tüp mide ameliyatı hakkında en çok merak edilenler

İleri Tıbbi Uygulama Merkezlerimiz ve Bölümlerimiz