Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve bakım kılavuzu

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve bakım kılavuzu

Kategoriler
Tüp mide ameliyatından sonraki beslenme planını oluşturabilmek için, süreci dönemlere ayırmak oldukça yararlıdır. Bu süreç 5 dönemden oluşmaktadır:

1. Hastane Dönemi (1-4 gün)
2. Berrak Sıvı Dönemi (1 Ay)
3. Püre Dönemi (1-3 Ay)
4. Normal Gıdaya Geçiş Dönemi (4 - 6 Ay)
5. Normal Gıda Dönemi (6 Ay sonrası)

1. Hastane Dönemi (1 - 4 Gün)

Bu dönem, hastaların hastanede yattığı dönemi kapsar. Hastanede yatarken ağızdan hiçbir gıda verilmemektedir. Hastanın sıvı ve kalori ihtiyacı damardan verilen sıvılarla sağlanmaktadır. Ameliyat sonrası 3. veya 4. gün hastaya ağızdan kontrast maddeli su verilerek, mide geçişi görüntülenir. Kaçak olmadığı görüldükten sonra metilen mavili su içirilerek test tekrarlanır. Test sonrası hastanede ağızdan su-süt verilir. Bu arada hastanın dreni çekilir, hastanın suya ve süte toleransı değerlendirilir ve taburculuk için hazırlanır.

2. Berrak Sıvı Dönemi (1. Ay)

Bu dönem ilk 1 ayı kapsamaktadır. Hasta günlük olarak Beden Kitle İndeksine göre 2,5 - 3,5 litre civarında sıvı almalıdır. Bunun en az 1,5 litresi sudan oluşmalıdır.
Berrak sıvılar olarak tercih edilmesi uygun ürünler; su, süt, evde hazırlanmış ayran, katkısız meyve suyu, süzgeçten geçirilmiş et suyu veya tavuk suyudur. Genellikle önerilen sıvı dağılımı; 1.5 litre su + 1 litre süt veya ayran + ½ litre et veya
tavuk suyu şeklindedir.

Öğünler

Güne başlarken sabah; ara 1, ara 2, öğle; ara 3, ara 4, akşam; ara 5, uyku öncesi olarak ayarlanabilir. Her öğünde alınan miktar 150 ml civarında olmalıdır ve öğün
süresi 15 dakikadan az olmamalıdır.

3. Püre Dönemi (1 - 3 Ay)

Bu dönem süt, ayran ve et suyuna ek olarak pürelere geçme dönemidir. Püre hazırlamak için suda pişmiş ve blenderdan geçirilmiş brokoli (A vit, potasyum), Brüksel lahanası (antioksidan), havuç (a, b1, b2 vit,lif), ıspanak (demir, protein), kereviz ve enginar tercih edilebilir.

Patates, yüksek karbohidrat düzeyi nedeniyle tercih edilmemektedir. Protein miktarını artırmak için yağsız kıyma ve tavuk eti püresi kullanılabilir. Püreleri karışım halinde de tüketebilirsiniz. Damak tadına göre kimyon, kakule, karabiber, kekik, safran, sumak gibi baharatlar da pürelere eklenebilir. Bu dönemde şekersiz elma, armut ve ayva kompostosu tüketilebilir. Kompostoların içine karanfil ve tarçın konulabilir. Pürelere ek olarak labne peynir ve günde 1 adet yumurtanın beyazı rafadan şeklinde özellikle kahvaltıda tüketilebilir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; püreler sabah, öğle ve akşam olarak sadece ana öğünlerde tüketilmelidir. Püre ve sıvı aynı anda tüketilmemelidir. Sıvı, püre alımından yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketilmelidir. Püreler kaşıktan dökülecek kıvamda olmalıdır.

Bu dönemde öğün miktarı şöyle olmalıdır:

Güne başlarken + kahvaltı + ara öğün 1 + öğle + ara öğün 2 + akşam + uykudan 2 saat önce.

4. Normal Gıdaya Geçiş Dönemi (3 - 6 Ay)

Bu dönemde normal gıdalara yavaş yavaş uyum sağlamak esastır. Un içermeyen her tür çorba serbesttir. Haşlanmış olmak kaydıyla yağsız kırmızı ve beyaz et ve haşlama ya da ızgara balık tüketilebilir. İyice çiğneyerek çiğ sebze ve meyve tüketilebilir.

Tatlı krizi olursa; kuru meyve ve haftada bir kez ve bir top olmak üzere light dondurma tüketilebilir.

Yarım saat kuralı bu dönem için de geçerlidir (Sıvı, katı gıda alımından yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketilmelidir).

5. Normal Gıda Dönemi (6 Ay Sonrası)

Ameliyat Sonrası Beslenmeyle İlgili Genel Yaklaşım ve Öneriler

Katı besinler ile birlikte sıvı almayınız. Katı besin alımından en az 30 dakika önce ve 30 dakika sonra sıvı alabilirsiniz.

Her ana öğüne 25-30 dk, her ara öğüne ise 15 dk zaman ayırın. Katı gıdalara geçtiğinizde, besinleri yutmadan önce en az 25-30 kez çiğnemelisiniz. Günde en az 1,5 lt su tüketin.

4. haftadan sonra günde 4 öğünü geçmeyiniz. (3 ana öğün ve 1 proteinden zengin öğün)

Katılara geçtiğinizde kusmalarınız olursa; 12-24 saat süre ile sadece sıvı besin tüketin. Katı gıdalara geçtikten sonra her zaman öğünlerde öncelik proteinden yana olmalıdır.

Beslenmenizde genel olarak kalorisi düşük, protein oranı yüksek gıdaları seçin. Örneğin; Yağsız süt, yağsız beyaz peynir, yağsız yoğurt, yumurtanın beyazı, balık tavuk v.b.

Yeni başlanan her gıdayı küçük lokmalar halinde ve her lokmadan sonra bekleyerek, çok iyi çiğneyerek tüketin. Tolere edilemezse o gıdayı tekrar denemeyi 1 hafta sonraya erteleyiniz.

Özellikle ilk günlerde verdiğimiz meyve sularını şeker katkısız meyve suları olarak tercih ediniz; 100ml’si 50 kaloriden fazla olan meyve sularını tüketmeyiniz.

Soda, maden suyu, gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durmalısınız. Bu tip tüketim mide poşunda ağrıya ve şişkinliğe yol açabilir. 6 aydan sonra alkol alımı için
doktorunuza danışınız.

Tahıl grubundan makarna, pilav, bisküvi vb yiyecekleri 3. aydan sonra tüketebilirsiniz. Kuru baklagilleri ve baharatları 3. aya kadar tüketmeyiniz. Asitli yiyecekleri ( limon, portakal mandalina gibi) 3. aya kadar tüketmeyiniz. 1 seneye kadar sert kırmızı etlerden kaçınmalısınız.

Obezite cerrahisi sonrası hipoglisemi eğilimleri çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Böyle bir durumda reaktif hipoglisemiyi önlemek için hekim ve diyetisyeninizin önerilerine uyun ve öngörülen şeker ölçüm ve takiplerinizi ihmal etmeyin.

Aldığınız tüm paketli ürünlerin etiket bilgilerini dikkatlice okuyun. Midenizi küçültmek bizim, onu büyütmemek sizin görevinizdir.

İlk aylardaki hızlı kilo verilen balayı dönemi sizi kurallardan ayırmasın. Obezite cerrahisi bir ekip işidir, siz de o ekibin bir parçasısınız.

Porsiyonunuz küçük, yeme süreniz uzun olmalıdır. Genellikle evde yemek yemeyi tercih ediniz. Kurallara ve menünüze sadık kalınız.

Ameliyat sonrası fiziksel aktivite

 

2 hafta boyunca araba kullanmayın. Ağır fiziksel aktiviteden 2 ay süreyle uzak durun, ama unutmayın ki yeterli ve sağlıklı kilo verilmesinde egzersizin rolü çok önemlidir. Ameliyat sonrasında istediğiniz kadar yürüyebilirsiniz, merdiven çıkabilirsiniz. İşiniz ağır fiziksel aktivite gerektirmiyorsa 2-4. haftada işinize dönebilirsiniz. 2 ay sonra pilates ve yüzme önerilebilir.

Ameliyat sonrası bakım, takip, tetkik, kontrol, ilaç ve vitaminlerle ilgili öneriler

İlaç alınması gerekirse, yeme ya da içmeden önce yarım saat beklenmeli.

Kapsüllerin içindeki toz halindeki ilaç sıvılarla karıştırılarak alınabilir, tablet ve draje şeklindekiler ise havanda ezilerek tüketilmelidir.

Ameliyat sonrası doktorun aksi bir önerisi yoksa hemen duş alınabilir. Doktor bazen, hastanın duş almadan önce dren yerinin pansumanını su geçirmez bantlarla
kapatmasını isteyebilir.

Ameliyat sonrasında cerrahınızın ve diyetisyeninizin size verdiği bakım ve beslenme planına göre beslenmenizi düzenleyiniz. Buna uygun gıda alımı yapmazsanız midenizi fazlaca şişirerek ve belki de kusarak ameliyat sonrası yara iyileşmesini engelleyebilir ya da kaçaklara yol açabilirsiniz.

Nadiren geğirme ya da hıçkırık görülebilir, bundan endişe edilmemelidir, ancak sürekli olursa doktorunuza bilgi veriniz. Aynı şekilde, istemeyerek hızlıca aldığınız
sıvı kusmanıza yol açabilir, bu bir veya iki kez olursa endişe etmeyiniz, sürekli olursa doktorunuza bilgi veriniz.

İlk 1 ay içinde hastalar kendilerini ameliyat eden cerraha ya da eğer başka bir şehirden geliyorlarsa o şehirdeki doktorlarına şu durumlarda bilgi vermelidirler:

1. Ateş (38 0°)
2. Bir ayakta kızarıklık ve/veya şişlik (İki bacağın çapları arasında en az 1-2 cm
olmalıdır).
3. Karındaki kesi yerlerinde şişkinlik ve/veya kızarıklık.

Taburculuk reçetesi

Her hastanın durumu farklılık göstereceğinden, reçeteye eklenen ilaçlar ve dozlar farklı olabilir, genel olarak verilen ilaçlar şunlardır:

Mide koruyucu ilaç (Lansor, pantpas vs) her gün düzenli alınmalıdır (kapsülü açarak içindeki ilacı yutunuz). İlacın dozu ilk ay günde 1 kez, 2. ve 3. aylarda gün aşırı bir kezdir. Ayrıca mide koruyucu şurup reçetesi verilecektir (Antepsin susp, 3 ay boyunca günde 2 kez kullanılmalıdır).

Vitamin şurubu verilecektir (Polivit, vitabiol vb. 3 ay boyunca günde 3 kez birer ölçek kullanılmalıdır). Bu dönemde yalnızca sıvı alımı ve çeşitli kısıtlamalar olduğu
için vitamin alımınız eksik olacaktır, doktorunuzun verdiği vitamini mutlaka önerildiği şekilde kullanın. 6 aydan sonra vitamin tablete geçilecektir.

İlk hafta ufak tefek ağrılarınız olabilir, doktorunuz ağrı kesici ilaç reçetesi verecektir (parol şurup), bunu da önerildiği şekilde günde 3 kez alabilirsiniz. İlaç dozları kişiye özel olduğundan doktorunuz size uygun dozları yazacaktır.

Kabızlık problemi yaşarsanız 2-3 kuru kayısıyı bir bardak suya koyup 1 gece bekletip onun suyunu içebilirsiniz. Ayrıca doktorunuz size reçeteli toz müshil
ilacı verebilir, bunu reçetesine uygun olarak kullanabilirsiniz (sadece kabızlık olan günlerde kullanınız.)

Hamilelik

Kilo verme süresince (18 ay) hamile kalmamalısınız. Bu süre sonunda beslenmenizin iyi ayarlanması koşuluyla hamile kalmanızda sakınca yoktur.

Kontrol zamanları

Taburcu olduktan sonra 2. gün, 1. hafta, 2. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 1. yıl şeklindedir. Kontrol zamanları da kişiye ve duruma göre farklılık gösterir, doktorunuz her kontrolde bir sonraki kontrol zamanını belirtecektir.

Tetkikler

1. ay: Hemogram, üre, kreatinin, Ca, Na, K, demir, demir bağlama kapasitesi, B12,
Folik asit, D vitamini, Hemoglobin A1c.

3. ay: Hemogram, üre, kreatinin, Ca, Na, K, demir, demir bağlama kapasitesi, B12,
Folik asit, D vitamini, Hemoglobin A1c, çinko, magnezyum, ST3, ST4, TSH.

6. ay: Hemogram, üre, kreatinin, Ca, Na, K, demir, demir bağlama kapasitesi, B12,
Folik asit, D vitamini, Hemoglobin A1c, çinko, magnezyum, ST3, ST4, TSH.

1. yıl: Hemogram, üre, kreatinin, Ca, Na, K, demir, demir bağlama kapasitesi, B12,
Folik asit, D vitamini, Hemoglobin A1c, çinko, magnezyum, ST3, ST4, TSH.

Obezite cerrahisi olan kişiler oruç tutabilir mi?

Ameliyattan sonraki ilk 1-2 yıl hastaların oruç tutmaları önerilmemektedir, çünkü kilo kaybı devam etmektedir ve bu nedenle beslenmede sorunlar ve su kaybı fazla olabilir. İlk 2 yıldan sonra kişi isterse, hekiminin de onayını alarak oruç tutabilir. Ancak yeterli su ve diğer sıvı alımını aksatmamak gerekir. Beslenme ve ilaç saatleri Ramazanda değişmektedir ve iftardan sahura kadar olan sürede yeterli besin ve sıvının alınması gerekir. Hastaların diyabet ve insülin dirençleri bu ameliyattan sonra büyük ölçüde gerilemektedir , ama süregelen diyabet ve insülin direnci durumlarında kan şekerinin ani düşme ve çıkmalarından korunmak gerekir . 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.

Tarih 23.7.2018 editor@florence.com.tr
Paylaş