Radyoaktif iyot tedavisi alacak hastada ön hazırlık

Radyoaktif iyot tedavisi alacak hastada ön hazırlık

Kategoriler

Tiroid hormonu ve kalp atım bozukluğu ilaçları gibi ilaçların bırakılması, İyot içeren diş dolgusu yaptırılmaması

Radyoaktif iyot tedavisinden 2 hafta önce (özel durumlarda doktorunuz size farklı bir süre belirtebilir) aşağıdakilere dikkat etmeniz büyük önem taşımaktadır. Aksi halde tedavinin etkinliği olumsuz olarak etkilenmektedir. Eğer kullanılıyorsa; tiroid hormonu ve kalp atım bozukluğu ilaçları gibi ilaçların bırakılması

İyotlu tuz, kaya tuzu, deniz tuzu kullanılmaması (sadece üzerinde "iyotsuz" yazılan tuzlar kullanılabilmektedir).

Radyolojik tetkikler(Anjiografi, IVP, Tomografi vb.) için kontrast maddelerin alınmaması

İyot içeren multi-vitaminler, öksürük şurubu (potasyum iyodür içeren), ağız gargarası (iyot içerikli), tentürdiyot, batikon, betadin vb. kahverengi yara solüsyonları, kahverengi ilaç, losyon, krem, saç boyası vb. maddelerden uzak durulması

İyot içeren diş dolgusu yaptırılmaması

Deniz yosunu içeren yiyecekler (Uzak Doğu yemekleri), deniz ürünleri, büyük derin deniz balıkları, soya, soya sosu, soya fasulyesi, tofu (Soya peyniri) tüketilmemesi

İşlenmiş et ürünleri (salam, sucuk, pastırma, sosis, füme et, gibi) ve konserve yiyeceklerin tüketilmemesi

Tuzlu hazır gıdalar, cips, tuzlu kuruyemiş, tuzlu bisküvi, kraker dahil her türlü hazır gıdadan uzak durulması

Kırmızı ve kahverengi boya maddesi içeren gıdaların tüketilmemesi (bu gıdaların içinde iyot ile etkileşen maddeler bulunabilmektedir)

Katkılı süt ve süt ürünleri, katkılı ve tuzlu peynir, katkılı dondurma, margarin tüketilmemesi (Lor peyniri, dil peyniri, mozerella, taze beyaz peynir gibi doğal ve tuzsuz peynirler tüketilebilmektedir. Uzun süre suya bırakılarak tuzu alınmış peynir , tuzsuz tereyağı ve doğal yoğurt makul miktarda yenilebilir

Hazır kahveler, çikolata, kolalı içecekler, poşet çaylar, renkli hazır içeceklerden uzak durulmalıdır.

Koyu yeşil renkli sebzeler (ıspanak, semizotu, karalahana, vb), meyvelerden çilek, Bunun dışında diğer meyve ve sebzeler yenilebilir

Baharatlardan kırmızı biberden uzak durulmalıdır. Ancak taze baharatlar ve karabiberin kullanılmasında sakınca yoktur.

Taze, doğal etler, tavuk, doğal yumurta, deniz balıkları makul miktarlarda tüketilebilir. (Ancak bu gıdaların alımı tedaviye 5 gün kala iyice azaltılmalıdır)

Doğal yağlarla ve et sularıyla pişmiş pilav, makarna, börekler, her çeşit ekmek tüketilebilir

Tuzsuz kuruyemişler de aşırıya kaçmamak kaydıyla yenilebilir

Tarih 13.5.2016 editor@florence.com.tr
Paylaş
Bizden haberdar olmak
ister misiniz?
florence nightingale hastanesi çağrı merkezi
florence nightingale hastanesi

Copyright 2016 Florence Nightingale. Tüm hakları saklıdır.

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.