Kanseri önleyici ilaç tedavisi (Chemoprevention)

Kanseri önleyici ilaç tedavisi (Chemoprevention)

Kategoriler
Kanseri önleyici ilaç tedavisi dışarıdan doğal yolla alınan, laboratuarda üretilmiş veya canlı kaynaklardan elde edilen maddelerin kullanımı ile kanseri önlenmesi ve/veya durdurulmasını sağlar. 

Kanser sağlıklı hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile başlar. Bu şekilde oluşan kitleye tümör denir kitle iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. İyi huylu kitlelerin kötü huylu kitlelere yani kanser haline dönüşmesinde çevresel faktörler ve bir çok genetik faktör etkili olur. Kanseri önleyici ilaç tedavisi hücrelerin kanserli hücrelere dönüşümünü durdurabilir.

Yiyecekler ve kanser

  • Turpgil sebzeler: Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası,brokoli, süs lahanası, ve çin lahanası,  kanseri önleyen hücre içi enzimleri düzenleyerek kanseri önleyici etkileri vardır. Ağız içi, yutak, gırtlak, yemek borusu ve mide kanserine karşı önleyici etkileri gösterilmiştir.
  • Lycopene: Domates, domates suyu, pembe greyfurt, kavun ve kayısıda bulunan karetenoid türüdür. Akciğer, mide, barsak, prostat, yemek borusu ve ağız içi kanserlerinden koruyabilir. Kanser riskin düşürdüğünü gösteren kesin bir bulgu saptanmamıştır.
  • Soya ve meme kanseri: Meme kanseri riskini azaltabileceği gibi östrojen düzeyini arttırarak hormona bağımlı meme kanserini tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bulgular karışıktır.  Günde 3 kez alınan soya sütü veya peynirinin meme kanseri riskini arttırmadığı gözlenmiştir. İsoflavone hapları ve tozları alınması önerilmez.
  • Protein: Hayvansal protein olarak kırmızı eti fazla yiyenlerde barsak kanseri riski artar. Salam, sucuk,pastırma, jambon gibi işlenmiş et yiyenlerde daha belirgin risk artar.

Lifli dietle beslenme: tahıldan, bakliyattan zengin lifli beslenmenin barsak kanseri gelişmesinden koruduğu gösterilmiştir.

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar; 

  • Beta karoten: Yüksek doz beta karoten alımı kanser riskini azaltmadığı gibi aktif içiciler ve daha önce yoğun sigara içmiş olanlarda akciğer kanseri riski artar.
  • Kalsiyum ve D vitamini: barsak kanserinde herhangi bir risk azaltıcı etkisi gösterilememiştir. Düzenli kalsiyum alımının barsak polip oluşumunu azalttığı gözlenmiştir.
  • Folik asit: B vitamini türüdür,  yeşil yapraklı sebzeler, meyveler,  kuru fasulye, ve bezelyede bulunur. Ekmek ve tahılda bulunur. Çalışmalarda düşük folik asit düzeyi ile artmış barsak, pankreas ve meme kanseri riski gösterilmekle beraber takviye olarak alındığında kansere karşı önleyiciliği gösterilmemiştir.
  • Multivitaminler: Kansere karşı koruyucu etkinliği gösterilememiştir. 
  • Selenyum: Cilt kanseri olup ikincil cilt kanseri riskini azaltmadığı gösterilmiştir. Yeni akciğer , barsak ve prostat kanseri azaltabileceği gösterilmiştir. Şeker hastalığı riskini arttırır.
  • C vitamini: Kesin olmamakla birlikte mide kanseri önleyebileceği gösterilmiştir.
  • E vitamini: Selenyum ve vitamin E nin birlikte test edildiği bir çalışma da prostat kanseri riskini arttırdığı saptanmıştır.
  • Aspirin ve non steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID): Günlük 75 mg aspirin kullanımın barsak kanseri riskinde azalma yapabileceği gösterilmiştir. NSAID lerin mesane, barsak ve prostat kanseri riskini azaltabileceği düşünülmekle beraber henüz önerilmektedir.
  • Tamoxifen ve aromataz inhibitörü ilaçlar: Meme kanseri gelişimi açısından yüksek riskli hastalarda yan etkileri göze alınarak kullanımı önerilir.
  • 5-alfa reduktaz inhibitörleri: Prostat kanseri riskini azaltmakla beraber yüksek riskli prostat kanseri riskinde artış sağlarlar. Prostat kanseri riskini azaltmada kullanımı tartışmalıdır.
  • Obezite: Başta meme, rahim ve barsak kanseri olmak üzere bir çok kanserin riskini arttırır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.

Tarih 23.7.2018 editor@florence.com.tr
Paylaş