Kalplere dokunan cerrahın hikayesi

Kalplere dokunan cerrahın hikayesi

Kategoriler

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi-Kalp ve damar cerrahisinin yıldızı.

Profesör Belhhan Akpınar ülkemizin en önemli kalp-damar cerrahlarından, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi-Kalp ve damar cerrahisinin yıldızı. Şimdiye kadar 5 bin kalp ameliyatı yapmış. Bu demektir ki 5 bin kişinin kalbine dokunmuş. Onu iki ameliyat yaptığı bir günün akşamında yakaladım; sanki güne yeni başlamış gibi enerjik bir şekilde ve gülümseyerek sorularımı yanıtladı.

Herkes en çok kanserden korkuyor ama istatistiklere göre insanlar en fazla kalp-damar hastalığından ölüyorlar. Önlemek için ne yapalım?

Kalp ve damar hastalıkları en önemli ölüm sebebi, kanserden önce geliyor. Kanser kelimesi haklı olarak insanlara daha ürkütücü gelebilir. Ancak bilinmelidir ki; kalp ve damar hastalıkları büyük ölçüde önlenebilir rahatsızlıklar. Kalp ve damar hastalıklarında genetik faktörlere değiştirilemeyen faktörler var diyoruz. Bir de değiştirebileceğimiz faktörler.

NEDİR BU FAKTÖRLER?

Hipertansiyon

Yüksek kolesterol

Sigara

Şişmanlık

Diyabet

Egzersiz eksikliği

Bu maddelerin hepsi baş etmemiz gereken en önemli düşmanlar...

Her gün en az 2-3 kişinin hayatını kurtarıyorsunuz. Kalplerine dokunduğunuzda ne hissediyorsunuz?

Ne kadar çok ameliyat yapmış olursanız olun, bu hiçbir zaman alışamayacağınız bir durum! Belki de öyle olması lazım! O anda başka bir kişinin hayatının sizin ellerinizde olması değişik ve karmaşık bir duygu. Kalbi elinize aldığınızda aklınıza gelen tek şey o hasta için elinizden gelenin en iyisini yapma isteği...

Şişman insanın kalbi, damarları nasıl görünüyor?

Kalbe ulaşmak cilt altı ve diğer tabakalardaki yağ dokusundan dolayı daha zor.

KALBE EN İYİ GELEN YİYECEKLER

-Zeytinyağı

- Omega-3’ten zengin balıklar (Somon, ton, uskumru, sardalya, hamsi gibi)

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak,semizotu, maydanoz, brokoli gibi);

- Ceviz

- Baklagiller

- Böğürtlen

-Yeşil çay

KALBE ZARARLI YİYECEKLER

- Doymuş yağ (oda sıcaklığında katı olan yağlar; margarin gibi)

- Transyağlar

- Aşırı şeker

- İşlemden geçmiş etler (sosis, salam vs.)

Tarih 30.5.2016 editor@florence.com.tr
Paylaş
Bizden haberdar olmak
ister misiniz?
florence nightingale hastanesi çağrı merkezi
florence nightingale hastanesi

Copyright 2016 Florence Nightingale. Tüm hakları saklıdır.

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.