Kategoriler

Beyin, karaciğer, tiroit, akciğer, kemik ve böbrekler risk altında!

Beyin, karaciğer, tiroit, akciğer, kemik ve böbrekler risk altında! Birçok ağır metal, insan vücudunda birikerek uzun vadede başta kanser olmak üzere bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik hastalıklara neden olabiliyor. Alüminyum ise hafif metal sınıfına dahil bir element. Vücudumuzda yok denecek kadar az bir işlevi olduğu biliniyor. Toprakta, havada, suda, bitkilerde bulunuyor. Sanayi devrimiyle beraber eski dönemlerden çok daha fazla alüminyuma maruz kalan insan, yeni bazı hastalıklarla karşı karşıya geliyor.

Alzheimer da bunlardan biri ve beyinde alüminyum birikimiyle ilişkili olduğu düşünülüyor. Bir çeşit bunama hastalığı olarak tanımlanan Alzheimer beyinde sinir hücrelerinin çalışmasını bozan protein birikiminin (plakların) neden olduğu bir hastalık olarak tanımlanıyor ve giderek de artıyor. Gerçek nedeni hâlâ bilinmiyor. Son yıllardaki araştırmalar belki de bizi cevaba biraz daha yaklaştırıyor.

Alüminyum birikiminin sebep mi sonuç mu olduğu tartışılıyor. Bazı araştırmacılar alüminyumun, Alzheimer sonucu ölen beyin hücrelerinin atıklarının üzerine çöküp biriktiğini, bazılarıysa beyin hücrelerinin alüminyum birikimimden dolayı hasarlanıp öldüğünü düşünüyor. Yüksek miktarda alüminyum katılmış besinlerle beslenen farelerde Alzheimer belirtilerinin ortaya çıkması son iddiayı destekliyor.

Alüminyumla nerelerde karşılaşıyoruz?

Sanayi: Maden işletmeleri ve alüminyum fabrikalarından havaya karışan tozlarla hava kirliliğine bağlı olarak solunum yoluyla ve ciltten emilerek vücuda alınıyor. Bu sektörlerde çalışanlar başta olmak üzere yakın çevresinde oturanlar risk altında görülüyor. Ayrıca asidik yağmurlarla toprağa, bitkilere ve suya karışıyor.

Gıdalar: Hazır çorbalar, hamur kabartma tozları, çikolata, kek benzeri unlu mamuller, toz kahve kreması, uzun ömürlü peynir ve hamurişi ürünlerde yüksek oranda alüminyum bulunuyor.

Pişirme kapları ve gıda ambalajı: Alüminyum ambalaja sarılı hazır gıdalar da bekledikçe çözünme nedeniyle alüminyum tozu içeriyorlar. Gıdaların asit veya bazik özelliği alüminyumu çözücü etki gösterdiğinden, teneke kutu kola, meşrubat ve meyve suları, alüminyum karton kutudaki içecekler de bu açıdan riskli görülüyor. Alüminyum tencerelerde veya alüminyum folyaya sarılarak pişirilen yiyeceklerde ise ısının derecesi ve pişirme süresinin uzunluğuna bağlı olarak gıdaya karışan alüminyum miktarı yüzde 100 ila 400 kadar artıyor.

Tarih 30.5.2016 editor@florence.com.tr
Paylaş
Bizden haberdar olmak
ister misiniz?
florence nightingale hastanesi çağrı merkezi
florence nightingale hastanesi

Copyright 2016 Florence Nightingale. Tüm hakları saklıdır.

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.