Obezitede tıbbi beslenme tedavisi

Yetişkin ve çocukluk çağındaki obezitede tıbbi beslenme tedavisi

Obezite, temel olarak vücut yağ oranının artmasına bağlı oluşan, davranış, endokrin ve metabolik değişikliklere karakterize kompleks bir hastalıktır.  Kronik kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyonla doğrudan ilişkilidir.

Obezitede tedavisi ve yönetiminde  amaç;  sadece kilo kaybı sağlanması değildir. Ağırlık kaybıyla beraber, sağlığın geliştirilmesi ve sağlık risklerinin azaltılması da oldukça önemlidir. Bu da obezitenin tıbbi beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri (uygun fiziksel aktiviteler, düzenli uyku, stresden uzak durma..) ile mümkün olmaktadır.

Tıbbi beslenme tedavisinde obezitenin derecesi ve tipine bağlı olarak, bireyin yaşına, yaşam şekline göre değişik düzeylerde kontrollü olarak kilo kaybı sağlanır. Ağırlık kaybıyla beraber yüksek kan basıncının, insülin direncinin, trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesi de amaçlanmaktadır. 

Daha hızlı kilo vermek adına sağlıksız ve kontrolsüz yapılan diyetlerin, hem hasta sağlığı açısından hem de kilo kaybının korunması açısından oldukça olumsuz etkileri vardır. Çok düşük kalorili diyetler, uzun dönemde vücut kas kütle kaybına, vitamin, mineral ve elektrolit kaybına neden olmaktadır. 

Obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde; başarması, uygulanması zor, gerçekçi olmayan ağırlık kaybı yöntemlerini yerine, sağlıklı ağırlığa ulaşmaya, hastalık risklerini azaltmaya ve sağlıklı yaşam biçimi oluşturmaya yönelik diyet önerileri getirilmelidir. Kazanılan beslenme ve davranış alışkanlıklarının ömür boyu sürmesi hedeflenir.

Düzenli beslenme alışkanlığı olmayan bireyler için, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ağırlık kaybının sağlanmasında ilk adımdır. 

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere; uluslar arası pek çok kuruluş, obezitenin ve kronik hastalıkların önlenmesinde, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının ve hareketli yaşam biçiminin benimsenmesini önermektedir. 

Tıbbi beslenme tedavisi kişiye özel planlanmakla birlikte genellikle şunlara dikkat edilmelidir:

  • Şeker ve şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, yerine, sebze-meyve, tam tahıllılar, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır. 
  • Kalsiyum alımı vücut yağ kütlesini etkilemektedir. Süt ve süt ürünlerinin arttırılması, vücut ağırlığı ve yağ dokusu azaltmada etkindir.
  • Posalı besinlerin enerji içerikleri düşük olup, çiğneme süresi uzun olduğundan, yemek yeme zamanını uzatır. Mide boşalma hızını yavaşlatır ve böylece daha az besin alınmasını sağlar.
  • Yüksek tuz alımı önlenmelidir. Fazla tüketilen tuz;  obeziteyle beraber, hipertansiyon ve insülin direncini tetiklemektedir. Beslenme rehberleri, günlük 6 gr tuzu aşılmaması gerektiğini önermektedir. 
  • Vücuttaki metabolizma atıklarının atılması için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Günlük en az 2-3 litre sıvı tüketilmelidir. Sıvı tüketimi amacıyla, şeker ilave edilmiş gazlı içecekler ve meyve sularında kaçınılmalıdır. 

Hastalık Belirtileri

İleri Tıbbi Uygulama Merkezlerimiz ve Bölümlerimiz

Bizden haberdar olmak
ister misiniz?
florence nightingale hastanesi çağrı merkezi
florence nightingale hastanesi

Copyright 2016 Florence Nightingale. Tüm hakları saklıdır.

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.