Larengo farengeal reflü

Reflü; mide içinde bulunan yemek ve asidin yemek borusuna (özefagus) geri kaçması olarak tarif edilebilir. Bu kaçak yemek borusunun alt kısmına kadar olduğunda; "gastro özofageal reflü"; gırtlak (larenks) seviyesine kadar olduğunda ise “larengo farengeal reflü” adını alır.

Reflünün nedenleri nelerdir?

Reflü riskini arttıran ya da oluşmasını tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Mide ile yemek borusu arasındaki kasların gevşemesi
  • Mide fıtığı
  • Mideden fazla asit salgılanması
  • Aşırı kilo (obezite)
  • Midede sindirilen gıdaların bağırsaklara geçişinin yavaşlaması
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Aşırı yağlı yiyecekler
  • Tek seferde aşırı yemek
  • Sırt üstü tok karına yatmak

Reflüye nasıl tanı konulur?

Reflü tanısı; genellikle hastaların şikayetleri iyi değerlendirilerek, laboratuvar tetkiklerine gerek olmadan konulabilmektedir. Ancak bu mümkün olmadıysa ve daha detaylı araştırma yapmak gerekiyorsa şu incelemeler yapılabilmektedir:

Hastaya boyalı madde (baryum) içirilir ve sonrasında yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı röntgenlerinin çekilmesi
Gastroskopi: Yemek borusu ve midenin esnek bir kamera ile doğrudan görüntülenmesi
Özefagus manometresi
pH metre: Burundan çok ince esnek bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek buradaki basınç ve yukarı çıkan asit miktarı ölçülebilmektedir.
Ses tellerinin kamera ile görüntülenmesi: Kamera ile tespit edilen ses teli patolojileri laringofarengeal reflü tanısının konulmasına katkı sağlamaktadır.

Reflü nasıl tedavi edilir?

Reflü tedavisi; ilaç kullanımı ve hastaların günlük yaşamda uygulayacakları önlemleri kapsamaktadır.

Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Mide asidini azaltan ilaçların kullanılması.
  • Günlük alışkanlıkların ve beslenmenin düzenlenmesi.
  • Yatarken vücudun üst kısmının ve başın yüksekte olması. (Bunun için, yatağınızın belden yukarı kısmının şilte ile olan açısını yaklaşık 15 derece yükseltecek şekilde destekleyin. Yastık sayısını arttırmanın yararı olmayacaktır. Önemli olan belden yukarı kısmın yükseltilmiş olmasıdır.)
  • Akşam yemeğinden en az dört saat sonra yatılması
  • Sigara ve alkolden uzak durulması
  • Aspirin ve antiromatizmal ilaçları gibi bazı ilaçlar reflünün tetiklenmesine neden olabilmektedir. Mümkünse bu tür ilaçların kullanılmaması.
  • Kafein içeren bütün gıdalardan (kahve, çay, kola, çikolata..) kaçınılması.
  • Baharatlı ve acılı gıdaların fazla tüketilmemesi.
  • Karabiber, sarımsak, tarçın, soğan, süt, sütlü tatlılar, baklava, yoğurt, turunçgiller, alkol, sirke, katı yağ içeren gıdalar, kızartma türü gıdalardan kaçınılması. (Bu tip gıdalar midede asit salgısını arttırabilmekte veya içerdikleri asit nedeniyle şikayetlerin artmasına neden olabilmektedir)
  • Öğünlerde çok fazla yenmemesi. (Bunun yerine, az miktarda ve daha sık (ara öğünlerle) yemek yiyerek midenin gerginliğini ve asit salgısını azaltabilirsiniz)
  • Eğilerek iş yapmaktan ve güç gerektiren işlerden kaçınılması.
  • Karın bölgesini sıkan kıyafetler ve kemer kullanılmaması.
  • Fazla kiloların verilmesi.

Hastalık Belirtileri

İleri Tıbbi Uygulama Merkezlerimiz ve Bölümlerimiz