Medikal Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Sezer Sağlam, beslenme biçiminin kanser oluşumunu etkilediğini belirterek, kötü beslenmenin rektum kanserine yol açtığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Sezer Sağlam'a göre rektum kanserinin görülme sıklığı da önümüzde yıllarda üçe katlanacak. Sağlam, rektum kanserinin en önemli belirtisinin dışkılama şeklindeki değişiklik olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Biz buna tenesmus adını veriyoruz. Tenesmus tuvalete gidip rahatlayamamak anlamına geliyor, ikinci en sık görülen bulgu ise makattan gelen kırmızı taze kan. Bu ikisi dışında önemli bir belirti yok.

Makat kanamaları maalesef Türk halkında iyiye yorumlanıyor. Vatandaş, durumu 'Mayasıldır, hemoroittir' diyerek geçiştiriyor. Hastalık erken evrede saptandığında ameliyat öncesi radyoterapiye ve kemoterapiye gerek duyulmuyor. Hastalığı erken evrede yakalamak 40 yaşından itibaren kolonoskopi ve gastroskopi öneriyoruz. Erken dönemde tespit iyileşmede yüzde 90 etkili, iyi huylu poliplerin, zamanla kanserleşmeden çıkarılması gerekiyor.

Rektum kanseri tedavi edilmediği veya çok geciken durumlarda hastaların yüzde 85'inde karaciğer metaztazları görülüyor. "Nüfusumuzun yaşlandığı göz önüne alınırsa rektum kanserinin görülme olasılığı ilerleyen dönemde 3 katına çıkacak" tespitinde bulunan Sağlam, hastalığın neden arttığını da şöyle açıklıyor: "Hastalık çoğunlukla kalın bağırsakta meydana gelen adenomatöz poliplerden ortaya çıkıyor. Hastaların yüzde 90'ından fazlası, 40 yaş üzerinde. Bu yaştan itibaren her on yılda risk yaklaşık iki katına çıkıyor. Ailesinde kalın bağırsak kanseri, kalın bağırsak polipi ve ülseratif kolit hastalığı olanlar da rektum kanser riski artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği beslenme biçimi dışındaki beslenme modellerinin rektum kanserine neden olduğu düşünülüyor. İkinci önemli risk faktörü de sigara kullanımı. Genetik yatkınlık da risk yaratıyor. Çiğ meyve ve sebzelerin tüketilmemesi hastalığa katkı veriyor. Fazla kırmızı et tüketimi de rektum kanserine doğrudan katkı yapıyor. Etin pişiriliş biçimi son derece önemli. Özellikle yanmış, kömürleşmiş etleri fazlaca tüketmek hastalığı tetikliyor.”

 

Milliyet Gazetesi I 24 Kasım 2016

Tarih 24.11.2016 editor@florence.com
Paylaş
Benzer Haberler
/* */