Aflatoksinlerde, zehirleyici etki yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser riski bulunuyor.

Mikroplar insan yaşamında önemli rol oynuyor, çok çeşitli ve çok sayıda mikrop yer alıyor. Bağırsağımızda bizim için sindirim yapan ve vitamin üreten mantarlar küf denen gruba giriyor ve bazen sağlığımızı küflendiriyor.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, peynir gibi bazı gıdaların olgunlaştırılmasında kullanılan bu mantarların bazılarının, kendileri zararlı olmasa da insan sağlığını tehdit eden zehirler ürettiğine dikkat çekti.

Bu zehirlerin çoğu yüksek ısıya dayanıklı olduğundan pişirme sonrasında bile yok olmadığına da vurgu yapan Şamilgil bu konuda bilinmeyenleri açıkladı.

KÜFÜN BİLİNMEYENLERİ

Halk arasında küf olarak adlandırılan bu mantarın ürettiği en zehirli maddelerden birisi aflatoksin olarak adlandırılıyor. Küf mantarı toprakta ve havada bol miktarda bulunuyor. Bazı mantarlar üreme için seçici davranırken aflatoksin üreten mantarlar hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı gıdalarda üretebiliyor. Gıdanın içeriği de bu açıdan önemlidir. Şeker içeriği yüksek gıdalar üremeyi kolaylaştırıyor

ÜREME KOŞULLARI

Üremeleri için en uygun koşul olarak sıcaklığın 25–30 derece arası ve nemin yüzde 70 üzeri olması gerekiyor. Genellikle 10 derecenin altında üremeleri duruyor. Oksijen bağımlı olsalar da ortamda yüzde 1 kadar oksijen bulunması bile üremelerine yetebiliyor.

ZARARLARI

Aflatoksinlerde, zehirleyici etki yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser riski var. Yüksek miktarda aflatoksin içeren gıdaların kısa sürede ve fazla tüketimi sindirim bozukluğu, sarılık, vücutta kanama ve karaciğer yemek ters yetersizliği ile ölüme neden olabiliyor. Kan ve idrar testleri ile teşhis edilebiliyor. Kronik yani yavaş ve uzun süreli zehirlenmede ise karaciğer iltihabına bağlı siroz, karaciğer kanseri, kalın bağırsak, mide, akciğer kanseri ve iç organlarda yağlanmaya neden olabiliyor.

NASIL TEDBİR ALACAĞIZ?

Hava ve topraktan bulaşmayı engellemek mümkün olmasa da üremeye engel olmak için alınması gereken bazı tedbirler işe yarıyor. Geleneksel toprak üzerinde kurutma yerine yerden yüksek gergin ağlar üzerine seyrek şekilde yayarak, zedelenmişleri ayıklayarak kurutmak gerekiyor.

10 dereceden düşük ısıda, nemsiz ortamda depolanması, nakliyat esnasında ve sonrası da bu koşulların sürdürülmesi gerekiyor. Tüketici olarak bu risklerden uzak kalmak için, küf içermeyen, canlı doğal görünümlü, zedelenmemiş, yeni hasat ve vakumlu ambalajlı ve güvenilir markalı ürünleri tercih etmek evde de soğuk ve nemsiz ortamda muhafaza etmek gerekiyor.

 

  • Aflatoksinlerde, zehirleyici etki yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser riski bulunuyor.
Tarih 25.2.2015 editor@florence.com.tr
Paylaş
Benzer Haberler
Bizden haberdar olmak
ister misiniz?
florence nightingale hastanesi çağrı merkezi
florence nightingale hastanesi

Copyright 2016 Florence Nightingale. Tüm hakları saklıdır.

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.