Yanlış beslenmenin neden olduğu karaciğer yağlanması, kilolu insanlarda daha sık görülüyor. Kuru baklagiller ve yeşillikler, bu organı koruyor. Uzmanlar, “Kuru fasulye ve nohut tüketin”

İlk günde, fazla kiloya ve yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasının şifrelerini açıklıyor. Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan, şu bilgileri veriyor:

Abur Cuburları Bırakın

Günümüzde koşturmacalı şehir hayatı, beslenmemize de yansıyor. İnsanlar, paketli ayaküstü yiyebileceği besinleri tüketmeye yöneliyor. Tatlı, gofret ve bisküvi gibi birçok ürün; glikoz, früktoz ve mısır şurubu içeriyor. Bu katkı maddeleri, insülin direnci denilen sorunu ortaya çıkartıyor. Zamanla kilo alımına ve bel çevresinde yağlanmaya neden oluyor. Beyaz undan yapılmış yiyecekler de karaciğer yağlanması riskini artırıyor. Beyaz ekmek, pirinç, patates, pizza/ makarna, cips, mısır gevreği, fruktoz içeren meyve suları, gazlı içecekler yerine tam buğday, tahıl, baklagiller, taze meyve ve yeşil sebzeleri tercih etmek gerekiyor.

Neler Yapmak Gerekir?

Akdeniz Tipi Beslenin: Karaciğer yağlanmasına karşı mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, zeytinyağının tercih edildiği 'Akdeniz tipi' beslenme önerilir. Özellikle enginar, karaciğer detoksu açısından büyük önem taşır.

Su İçin:

Su, vücudumuzu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. Bunun için de her gün en az 2 litre su içmek gerekir.

Kahve İçin:

İçerdiği kafeol ve polifenol gibi antioksidan maddeler sayesinde karaciğerde yağlanma ve alkole bağlı hasarları giderir.

Meyvenin Kendisini Yiyin: Meyve suyu ve gazlı içecekler, içerdikleri yapay tatlandırıcılar nedeniyle kan şekerini hızla yükseltir. O yüzden meyvenin suyunu değil kendisini yemek gerekir.

Bakliyatın Gücü: Lif içeriğinin yüksek olduğu kuru baklagiller karaciğeri korur. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya tüketmek, karaciğer yağlanmasını engeller.

Mayonezle Vedalaşın 

Mayonez ve ketçap, hem çocukların, hem de yetişkinlerin sevdiği patates kızartmasına eşlik ediyor. Ancak içerdiği yüksek oranda doymuş yağ nedeniyle önce göbeği büyütüyor, ardından karaciğeri yağlandırıyor.

Bitkisel Çaylar Masum Değil

Bilinçsiz tüketilen bitkisel çaylar da, karaciğere fayda yerine zarar verebiliyor. Bu tarz ürünleri tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor.

Sağlıklı bir karaciğer için bol su içmek ve yeşil yapraklı sebzeler tüketmek gerekiyor.

Tarih 29.7.2019 editor@florence.com.tr
Paylaş
Benzer Haberler