Çocuklarda ve bebeklerde her mevsim ishal görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan,

Çocuk ve Bebeklerde İshale Dikkat!Bebeklerde ve çocuklarda ishaller her mevsim görülmektedir. Yaz aylarında havanın sıcak olmasıyla etken mikroplar daha hızlı çoğalır. Sıcaklarla birlikte besinleri soğuk zineirde ulaştırmak zorlaşır ve yiyeceklerin bozulması daha kolay gerçekleşir.

Havuz ve denizlerden kirlenmiş su yutulur. Sıcaklarla artan sıvı tüketimine bağlı olarak daha fazla mikrop vücudumuza girebilir. Bunların hepsi yaz aylarında ishal görülmesini artıran etkendir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan bu dönemde dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:

  • Açık sular ve musluk suları tüketilmemelidir.
  • Çiğ sebzelerle hazırlanmış yiyecekler ve meyvelerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
  • İçerisine buz konulmuş sıvılar ve yiyecekler enfeksiyon kaynağı olabilir.'
  • Pastörize edilmemiş yani çiğ süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
  • Kabuksuz gıdalar çok iyi yıkanmalıdır.
  • Soğuk zincire dikkat edilmelidir.
  • Ellerin sık sık yıkanması önerilmelidir.

Abur cubur etkiler mi?

Hamburger, patates kızartması ve cips gibi abur cubur gıdalar ishal oluşturabildiği gibi, olan ishali daha da tetikleyebilir. Tatil köylerinde açık büfelerde yenen besinlerin veya sıcak yaz aylarında tüketilen dondurma gibi ürünlerin, günlük, taze olmaması halinde besinlerde biriken toksinler ve bakteriler ishale sebep olabilir.

Çocuklara ambalajlı, uygun koşullarda hazırlanmış ve saklanmış gıdaların yedirilmesi daha uygun ve sağlıklıdır.

Çocuklara neler önerilir?

İshal durumunda yağlı vc liften zengin gıdalar bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kuruyemiş, çikolata ve kızartma1ar ishal düzelinceye kadar tüketilmemelidir. Yağsız mmakarna, haşlanmış patates ve patates püresi, prinÇ pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir.

İshal ve kusmayla kaybedilen sıvıyı yerine koymak son derece önemlidir. Bu sebepten bol miktarda su ve sıvı gıdalar (çorba, komposto) tüketilmelidir.

İshal dışında yaz aylarında hafif yiyecekler, bol sıvı özellikle su, taze sıkılmış meyve suları ve ayran tüketilmelidir. Asitli bol şekerli hazır içecekler içilmemelidir. Dışarıdan alacağınız her ürün mutlaka ambalajlı olmalı ve son kullanma tarihine bakılmalıdır.

İshal ne zaman görülür?

Yenilen abur cubur yiyeceklerle de ishal oluşabilir. Yağlı ve şekeri bol gıdalar da ishal yapabilir. Bu tür gıdaların tüketimiyle birlikte bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini uzatır. Sonuç olarak midedeki asit miktarı azalır ve enfeksiyon geçişi olur.

Sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunmak için sağlıklı beslenme, ölçülü yemek yeme çok önemlidir. Çünkü yeme düzenindeki bozukluklar sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir.

 

MİLLİYET Gazetesi / 19 Ağustos 2017

  • Çocuklarda ve bebeklerde her mevsim ishal görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan,
Tarih 19.8.2017 editor@florence.com
Paylaş
Benzer Haberler