Kışın bitmesiyle beraber gelen baharı vücudumuzun zinde ve sağlıklı bir şekilde karşılaması en önemli noktalardan biridir. Fakat bu geçişte metabolizmamızda değişiklikler olabilir, hormonlar farklı tepkiler verebilir.

Tüm bu durumların sonucunda yorgun, bitkin ve ağrılı süreçler yaşanır, karbonhidrat ihtiyacı artar ve bu da iştahlı bir döneme geçiş sürecinin kapısını açar. Baharı karşıladığımız bu dönemlerde kilo almadan daha fit ve sağlıklı bir şekilde yaza giriş yapmak üstelik hiç aç kalmadan sağlamak mümkündür.

Bahara geçişte beslenme önerilerimiz şu şekildedir;

Su için

Günde en az 2-2,5 litre su tüketin. Su içmek için susama hissini beklemeyin. Güne oda sıcaklığında bir bardak dolusu su içerek başlayın. Öğünlerden sonra ve öğün aralarında su içmeyi unutmayın. Su ihtiyacınızı çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerle karşılamak yerine soğuk çorbalar, bitki çayları ve maden suyu süt ayran gibi sıvılarla da karşılamak mümkündür.

Dört besin grubu önemli

Dört besin grubunu eksiksiz ve yeterli almaya özen gösterin. Süt ve süt ürünlerini, et ve et grubu besinleri, rafine edilmemiş tam tahılları, taze sebze ve meyveleri gün içerisinde dengeli olarak tükettiğinizden emin olun. Her öğünde bu temel besin ögelerinden en az 1 tane olmalıdır.

Öğün atlamayın

Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Kahvaltının güne sağlıklı ve canlı başlamak için en önemli öğün olduğunu; kan şekerinin düzenlenmesi, bilişsel performans, iş ve okul başarısını olumlu etkilediğini unutmayın. 2-3 saatte bir ara öğünlerle gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün tüketmeye çalışın.

Taze meyve tüketin

Mevsimin taze meyvelerinden öğün aralarında mutlaka tüketmeye çalışın. Kabuklu yiyebileceğiniz meyveleri kabuklu tüketin. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyerek hem vitamin kayıplarını önlemiş hem de posa alımı sağlamış olursunuz. Bu mevsiminde hem ödem atmanıza hem vitamin açısından faydalı meyve ve sebzeler;

Meyvelerden; çağla, can eriği, çilek…
Sebzelerden; kuşkonmaz, enginar, taze bakla, havuç, roka, taze sarımsak, taze biberiye, taze nane, maydanoz, tere, taze kekik, pancar, taze soğan, bakla, pırasa…

Antioksidanlardan faydalanın

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesi sonucu görülebilecek hastalıklar ve bu hastalıkların semptomlarından korunmak için antioksidan vitamin ve minerallerden yararlanın. A,E ve C vitamini ve selenyum,çinko, magnezyum minerallerinin kaynağı olan besinleri günlük beslenmenizden eksik etmeyin.

İdeal kilonuzu koruyun

Vücut ağırlığınız ve vücut yağ oranınızın yaşınız, cinsiyetiniz, fizyolojik durumunuza göre uygun aralıklarda olmasına dikkat edin. Bir beslenme ve diyet uzmanına mutlaka danışın

Egzersiz yapın

Özellikle kış aylarında hareketsiz yaşamın vücudunuza bıraktığı fazla kiloları havaların ısınmasıyla fiziksel egzersizleri arttırarak atmaya çalışın.

Özetle uygulamanız gereken altın adımlar:

  • Kafeinli içecekleri azaltın.Kafeinli içecek tüketiyorsak eğer mutlaka proteinli bir besin tercih edin.Örneğin süt ya da bitkisel proteinlerden kuruyemiş grubu kullanmak gibi
  • Alkol tüketiminizi sınırlandırın.
  • Yeterli ve kaliteli uyuyun.
  • Gazlı içecekleri beslenmenizden çıkarın.
  • 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
  • Bol bol salata tüketin.
  • Yağ ve yağlı besinleri mümkün olduğunca azaltın.
  • Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun.
  • Rafine edilmiş tahıllardan yapılan hamur işlerinden uzak durun.
  • Tuz tüketiminizi azaltın.
  • Sodyum içeriği yüksek bulyon, hazır çorba gibi besinleri sınırlandırın.
  • Günlük posa alımınızı arttırın. Posanın en iyi kaynaklarından olan tam tahıl ürünlerini, kurubaklagilleri, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin.
  • Besinleri hazırlama ve pişirme yöntemlerinize dikkat edin.
  • Kızartma, kavurma gibi uygulamalar yerine ızgara, buğulama, haşlama, fırında sağlıklı pişirme yöntemlerini deneyin.
  • Haftada en az 2 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Kavrulmamış çiğ badem, ceviz, fındık gibi sağlıklı yağlı tohumları ara öğünlerinizde tüketmeye çalışın.
  • Yüksek tansiyon probleminiz yoksa günde 1 bardak mineralli maden suyu tüketebilirsiniz. · Etli sebze yemeklerine ekstra yağ eklemeyin, etin kendi yağı yemeğin yeterli yağ içeriğine sahip olmasını sağlayacaktır.
  • 1 kilogram sebzeden sebze yemeği hazırlarken 2 yemek kaşığından fazla sıvı yağ kullanmayın.

Ödem atıcı SMOOTHİE tarifi

Bahardan yaza geçişte vücutta biriken ödemi atmak, hızlı zayıflamak ve sıkılaşmak için öncelik verilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Baharın taze meyve ve sebzelerini kullanarak kış mevsiminde biriken ödemi ve metabolizmanın hızlanmasını sağlamak mümkündür.
Malzemeler (1 Kişilik)

  • 200 ml laktozsuz süt
  • 1 dilim ananas
  • 3-4 adet taze çilek
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • ½ şişe maden suyu
  • ½ çay kaşığı zerdeçal
  • ½ çay kaşığı çörek otu
  • Yapılışı

Tüm malzemeler blendera alınır ve karıştırılır hazırlanan karışım 15 dk buzdolabında cam bir şişede alimünyum folyoya sarılarak bekletilir. Diyet programı ile yapacak kişilerin günde 1 su bardağı halinde içmesi önerilir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin ananas yerine elma kullanması tercih edilir.

Tarih 29.3.2018 editor@florence.com.tr
Paylaş
Benzer Haberler