Mide, kalp, akciğer ve safra kesesi gibi organların hastalıklarında ağrıya, bulantı ve kusma eşlik edebilir. Ancak açlıkta olan ağrı daha çok oniki parmak bağırsağındaki ülserlerde olabileceği gibi, yemeklerden sonra belirgin olan ağrıda safra ve pankreas hastalıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir.Eğer ağrı efor esnasında belirginleşiyorsa mutlaka kalp damar hastalığı hatırlanmalı ve kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Ekşimeye dikkat!
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Uraz, “Midede yanma, ekşime, ağrı, bulantı ve kusma, iştahsızlık, şişkinlik ve gaz, dolgunluk hissi olduğu zaman midemizle ilgili problem olduğunu düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Aşırı yemek yemeyin
Ancak bunlar her zaman kötü bir hastalığı düşündürmemeli. Sıklıkla dispepsi veya fonksiyonel mide hastalıkları dediğimiz hastalıklar midenin çalışmasıyla ilgili problemler olabilir"dedi. Yemeklerden sonra aşırı, şişkilik, gaz, hazımsızlık yakınmaları hastalar tarafından çok sık olarak doktora başvurma nedeni olabiliyor.
Kebap dört saatte sindiriliyor
Her gıdanın mideden ve bağırsaklardan geçiş süresi farklıdır. Örneğin açken yediğiniz bir elmanın sindirimi yarım saat sürerken, yağlı bir kebabın sindirim süresi 4 saattir. Elma ve kebap birlikte yenildiğinde midenin sindirim sistemi bozuluyor.