Diyabet (şeker hastalığı) tedavisi 4 ana başlık altında toplanmaktadır: Sağlıklı Beslenme, Egzersiz, Eğitim, Doğru İlaç. Tedavinin amacına ulaşması için diyabeti olan kişilerin tüm maddeleri yerine getirmesi gereklidir.
Kan şekerinin kontrol altında tutulması diyabette tıbbi beslenme tedavisinin ana hattını oluşturur.Diyabetlilerin temel besinlere olan gereksinimi diğer kişilerle aynıdır. Ancak diyabetli olan kişilerde ihtiyaçtan daha fazla karbonhidrat tüketilmemesi gerekir. Çünkü karbonhidratlı besinlerin gereğinden fazla tüketilmesi kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Dolayısıyla tıbbi beslenme tedavisinde ilk adım; kişinin ihtiyacı olan karbonhidrat miktarının belirlenmesidir. Her insanın yaşa, cinsiyete, vücut kitle indeksine, günlük yaşam tarzına bağlı olarak ihtiyaç duyduğu miktar farklıdır. Bu miktar diyetisyen tarafından belirlenerek hastaya günlük bir liste çıkartılır. Ayrıca hastalar "karbonhidrat sayımı" ile bir öğün için tüketilebilecek karbonhidrat miktarını ve gerekli olan insülin miktarını kendileri de hesaplayabilmektedir.
Karbonhidrat sayımı ile ilgili öneriler:
Diyabetlilerde kalp damar hastalığı oluşma riski diyabeti olmayanlara kıyasla daha fazladır. Bu nedenle diyabeti olan kişilerde kolesterol ve kan basıncı (tansiyon) seviyelerindeki yüksekliklerin önlenmesi kalp damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak için oldukça önemlidir. Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için; doymamış yağ (hayvansal yağ) yerine doymuş yağların tercih edilmesi, tuzdan uzak durulması, meyve sebze ve tahıllı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilmektedir.