Sac ekimi


Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu gerçek, halk arasında gebe annenin iki kişilik yemesi fikrini doğurmuştur. Ancak gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır.

Çocuğunuzun anne karnında büyümesi, bedensel ve zihinsel yönden gelişmesi, gebeliğiniz süresince beslenmenizle yakından ilgilidir. Kadın doğum doktorları ve beslenme uzmanları, gebelikte annenin her ay ortalama 1 kg. ağırlık kazanmasını önermektedirler. Önerilen bu ağırlık artışının, beslenme ilkelerine uygun bir biçimde sağlanması gerekir. Bu amaçla hangi yiyecek gruplarından ne miktarda tüketilmesi gerektiği kılavuzumuzda belirtilmiştir.

Yiyecekler türlerine göre vücutta çeşitli görevler yaparlar. Benzer görevleri yapan yiyecekler bir araya getirilerek aşağıdaki gruplar oluşturulmuştur. Yiyeceklerinizi bu gruplardan seçip önerilen miktarlarda yiyerek, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilirsiniz.
 

YİYECEK GRUPLARI

ET, BALIK, KÜMES HAYVANLARI, YUMURTA, PEYNİR, KURU BAKLAGİL GRUBU

Bu gruptaki yiyecekler proteinden zengindir. Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlarlar.
 

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Köfte
Kıyma
Kuşbaşı
Pirzola
Biftek
Balıklar
Tavuk (kümes hayvanları)
Karaciğer
Sosis
Salam
Beyaz peynir
Kaşar
Lor
Yumurta
Karides
Midye
Kuru fasulye
Nohut
Barbunya
Bakla (iç)

1 adet
1 köfte kadar
3-4 parça
1 adet
1 orta büyüklükte
1 köfte kadar
1 köfte kadar

1 adet
1 dilim
1 kibrit kutusu
2/3 kibrit kutusu kadar
3-4 yemek kaşığı
1 adet
5 orta büyüklükte
5 adet
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı

30
30
30
30
30
30
30
30
30
30
30
30
40
50
60
60
25
25
25
25

 

 

SÜT VE YOĞURT GRUBU

Bu gruptaki besinler; kalsiyum, protein, A vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindirler. Büyüme ve gelişme için özellikle kemik ve diş gelişiminde gereklidir.
 

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Süt
Yoğurt
Ayran

1 su bardağı
1 su bardağı
1 büyük bardak

200
200
-

 

 

SEBZE VE MEYVE GRUBU

Taze sebze ve meyve diğer besin gruplarından alamadığımız C vitaminini sağlarlar. Ayrıca posa içeceği yüksek olduğundan gebelikte çok sık görülen kabızlığın giderilmesinde de yardımcı olurlar.
 

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Meyve)

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Elma
Kayısı
Muz
Taze incir
Kiraz
Vişne
Greyfurt
Turunç
Portakal
Limon
Mandalina
Üzüm
Üzüm (çekirdeksiz)
Yeni Dünya
Kırmızı Erik
Yeşil Erik
Çilek
Şeftali
Armut
Nar
Kavun
Karpuz
Avokado
Hurma
Ananas
Ahududu
Dut
Kivi
Böğürtlen
Ayva
Kuru incir
Kuru kayısı
Kuru üzüm
Kuru erik
Portakal suyu (taze)
Nar suyu (taze)
Greyfurt suyu (taze)
Elma suyu (taze)
Vişne suyu (taze)
Üzüm suyu (taze)

1 küçük boy
3 adet
1 küçük boy/yarım orta boy
1 adet
12 adet
14 adet
Yarım greyfurt
1 orta boy
1 orta boy
1 orta boy (çiğ)
1 büyük boy
15 iri tane
30 küçük tane
6 adet
5 adet
10 adet
12 küçük / 7-8 iri tane
1 orta boy
1 orta boy
Yarım küçük boy
İnce bir dilim
İnce bir dilim
½ adet
5 adet
İnce bir dilim
½ su bardağı
8 adet
1 adet
½ su bardağı
¼ orta boy
1 adet
4 adet
1 yemek kaşığı
5 adet
1 çay bardağı
1 çay bardağı
1 çay bardağı
1 çay bardağı
1 çay bardağı
1 çay bardağı

100
100
50
80
75
80
100
100
100
100
100
80
80
125
100
100
175
100
100
80
200
200
----
20
---
80
150
100
80
80
20
20
20
20
100
80
100
80
80
80



Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Sebze)

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Domates
Domates suyu
Çarliston biber
Yeşil sivri biber
Yeşil dolma biber
Kıvırcık
Marul
Salatalık (hıyar)
Kırmızı turp
Maydanoz
Yeşil soğan
Kuru soğan
Kereviz
Kırmızı lahana
Havuç
Havuç suyu
Şalgam
Lahana (pişmiş)
Karnıbahar (pişmiş)
Taze kabak (pişmiş)
Patlıcan (pişmiş)
Ispanak (pişmiş)
Pazı (pişmiş)
Ebegümeci (pişmiş)
Bamya (pişmiş)
Taze fasulye (pişmiş)
Semizotu (pişmiş)
Bezelye (pişmiş)
Pırasa (pişmiş)
Bakla (pişmiş)
Enginar (pişmiş)
Balkabağı
Yer elması

1 küçük boy
½ su bardağı (çiğ)
4 orta boy (çiğ)
10 orta boy (çiğ)
2 orta boy (çiğ)
15 yaprak (çiğ)
5-6 yaprak (çiğ)
1 küçük boy (çiğ)
1 orta boy (çiğ)
1 orta demet (çiğ)
3-4 orta boy (çiğ)
1 orta boy (çiğ)
1 küçük boy (çiğ)
1/8 orta boy (çiğ)
1 orta boy (çiğ)
½ su bardağı (çiğ)
1 orta boy (çiğ)
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
5 yemek kaşığı
4 yemek kaşığı
1 orta boy
(-)
3 yemek kaşığı

100
100
100
100
100
100
175
100
100
75
75
75
100
100
100
120
150
100
100
150
125
150
150
150
75
150
150
100
150
100
100
100
75

 

TAHIL GRUBU

Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan zengindir ve vücuda enerji sağlarlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.


Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Ekmek
Hamburger ekmeği
Tuzlu bisküvi
Etimek
Buğday unu (çorbada)
Bezelye unu
Tarhana
Mercimek unu
Şehriye çorba
Pirinç çorba
Mercimek çorba
Pirinç pilavı
Bulgur pilavı
Kuskus
Makarna
Erişte
Yufka böreği
Patates
Kestane
Patlamış Mısır
Leblebi
Simit
İrmik
Un
Galeta
Sandviç ekmeği
Haşlanmış mısır
Yufka ekmeği

1 ince dilim
½ adet
2 adet
2 adet
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
1 orta boy kepçe
2 yemek kaşığı
2 yemek kaşığı
2 yemek kaşığı
2 yemek kaşığı
2 yemek kaşığı
2 kibrit kutusu
1 küçük boy
2 orta boy
1 su bardağı
1 çay bardağı
1/3 adet
2 yemek kaşığı
2 silme çorba kaşığı
2-3 adet
1/3 adet
½ adet
1/8 yufka

25
25
25
15-20
15
15
15
15
15
15
25
15
15
15
15
15
---
100
30
20
---
---
15
15
20
25
20
25

 

 

YAĞ VE ŞEKER GRUBU

Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlarlar. Yalnız tereyağında A vitamini, bitkisel ve sıvı yağlarda E vitamini vardır. Tatlılardan pekmez kalsiyum ve demirden zengindir. Gebelik süresince bu yiyecekleri çok dikkatli yemek gerekir.
 

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Yağlar)

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Zeytin
Sıvı yağ (bitkisel)
Zeytinyağı
Margarin (erimiş)
Margarin (erimemiş)
Tereyağ, sadeyağ
Mayonez
Fındık
Badem
Yer fıstığı
Ceviz
Kaymak, krema
Krem peynir

5 adet
½ adet
2 adet
2 adet
1 porsiyon
1 porsiyon
1 porsiyon
1 porsiyon
1 porsiyon
1 porsiyon
1 porsiyon
2 yemek kaşığı
2 yemek kaşığı

15
5
5
5
5
5
5
10
10
10
10
15
5

 



Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Şeker)

 Yiyecek Adı  Ortalama Ölçü  Miktar (gr)

Şeker (toz)
Kesme şeker
Bal
Reçel
Pekmez

2 tatlı kaşığı (silme)
2 adet
1 tatlı kaşığı
1 tatlı kaşığı
1 tatlı kaşığı

10
10
10
10
10

 

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

  • Hamileliğiniz süresince çay ve kahve tüketiminizi azaltınız. İçecek olarak ayran, süt ve taze meyve sularını tercih ediniz.
  • Sebze ve meyvelerinizi tüketmeden önce çok iyi yıkayınız. Mevsim dışı sebze ve meyveleri tüketmeyiniz.
  • Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara içilen ortamlarda bulunmayınız.
  • Tuz kısıtlaması gerektiren bir durumunuz yoksa yemeklerinizi normal tuzlu yiyiniz. İyotlu tuz kullanınız. (Konserve, salamura yiyecekler ve turşu seyrek tüketiniz)
  • Yemek ve salatalarınızda zeytinyağ ve diğer yağları (mısır, ayçiçek yağı vb) karışık olarak kullanınız)
  • Hazır yiyecek ve içecekleri (hazır çorba, meşrubat, hazır meyve suları, et su tablet) tüketmeyiniz.
  • Haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kurubaklagil şeklinde protein kaynağı ve et grubu besinlerden yararlanabilirsiniz.
  • Her öğünde her besin grubundan yiyecekler tüketerek beslenmenizde çeşitlilik sağlayınız.


GÜNLÜK YİYECEK PORSİYONLARINIZ

SABAH

  • Su bardağı süt
  • Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • Yumurta
  • Tane zeytin
  • İnce dilim ekmek
  • Çiğ sebze (söğüş, yağsız)
     

KUŞLUK

  • Su bardağı süt veya yoğurt
  • Meyve


ÖĞLE

  • Köfte kadar
  • Sebze yemeği
  • Su bardağı yoğurt
  • Porsiyon meyve
  • İnce dilim ekmek
  • Yemek kaşığı pirinç pilavı
  • İstenildiği kadar yağsız salata
     

İKİNDİ (15:00-17:00)

  • Su bardağı süt veya yoğurt
  • Meyve
     

AKŞAM

  • Köfte kadar
  • Sebze yemeği
  • Su bardağı yoğurt
  • Porsiyon meyve
  • İnce dilim ekmek
  • 1 kase mercimek çorba
  • İstenildiği kadar yağsız salata
     

OTURURKEN (21:00-22:00)

  • Su bardağı yoğurt
  • Kibrit kutusu beyaz peynir
  • Meyve
  • İnce dilim ekmek

     

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

SABAH KAHVALTISI

  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • 5 adet zeytin
  • 1 tatlı kaşığ bal veya reçel veya pekmez
  • 2 ince dilim ekmek
  • Söğüş salata
     

KUŞLUK

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 su bardağı süt
     

ÖĞLE, AKŞAM

  • 1 köfte kadar et
  • 1 kase çorba
  • 1 tabak sebze yemeği
  • 2 yemek kaşığı makarna
  • Salata
  • 1 porsiyon meyve
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 ince dilim ekmek
     

İKİNDİ

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 su bardağı süt veya yoğurt
     

GECE

  • 1 su bardağı süt
  • 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • 2 ince dilim ekmek
     

KONSTİPASYON (KABIZLIK) DURUMUNDA

  • Kabızlık sorununuz varsa önerilen meyve ve sebzelerinizi kabuklarıyla tüketiniz.
  • Sabah aç karnına bir su bardağı ılık su, kayısı veya mürdüm eriği kompostosu içiniz.
  • Günde 2-3 litre su ve sulu yiyecekler tüketiniz.
     

MİDE BULANTISI VE KUSMA DURUMLARINDA

  • Yağlı, kokulu, baharatlı yiyecekleri (yağlı etler, yağlı soslar, kaymak, krema, yağda kızartılmış besinleri) tüketmeyiniz.
  • Yemeklerle birlikte su ve sulu gıdaları tüketmeyiniz. Su ihtiyacınızı yemeklerden 30 dk. önce ve sonra gideriniz.
  • Yemeklerden sonra sırtüstü 20 dk. uzanınız.
  • Sabah yataktan kalkmadan önce bir dilim ekmek, peynir veya yağsız tost tüketiniz.
  • Azar azar, sık sık yemek yiyiniz.
     

DİKKAT

  • Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
  • Anne sütü en doğal ve en taze besindir.
  • Anne sütü kolay sindirilir.
  • Anne sütü her zaman temizdir, mikropsuzdur.
  • Anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur.
  • Anne sütü bebeğinizle aranızda özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
  • Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütünü ziyan etmeden bebeğinize mutlaka veriniz.
  • Gebelik sırasında memenize masaj yaparak emzirmeye hazır duruma getiriniz.
  • Emziklilikte beslenmenize dikkat ederseniz sütünüz iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür.
  • Normal beslenmenize ek olarak günde 10-12 su bardağı kadar sıvı yiyecekler (süt, ayran, çorba, komposta vb) tüketiniz.
  • Bebeğinize ilk 4 ay sadece Anne Sütü veriniz.
  • Her ay bebeğinizin kilosunu kontrol ediniz. Ayda 600 gr'ın üzerinde kilo alıyorsa 4-6 aya kadar ek besine başlayınız.
  • 6. aydan sonra anne sütü yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz. Ek besinlere başlamadan önce diyet uzmanlarıyla görüşünüz.